KUISCID Ocak 2024 E-bülten
Eğer bu e-bülteni görüntüleyemiyorsanız lütfen tıklayınız
KOÇ ÜNİVERSİTESİ İŞ BANKASI ENFEKSİYON HASTALIKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
OCAK 2024
KUISCID aylık bülteninde, merkezden araştırma, haber ve duyurulara yer veriyoruz.
HABER

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA): Çalışma Grubu

Ülkemizde 2002 yılından beri düzenli olarak bildirilen vakalar ile her yıl endemik seyreden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı kapsamında,  kalıcı çözümler üretmek  ve toplum sağlığına fayda sağlamak amacıyla, Anadolu’nun 8 ayrı şehrinden 33 uzman hekim KUISCID’in ev sahipliğinde İstanbul’da buluştu. Toplam 14 merkezin katıldığı çalıştay ile ortak çalışmaların ilk adımları atıldı. Ülkemiz için hem beşeri hem de veteriner hekimlik açısından önem taşıyan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)  hastalığına kalıcı çözümler için çalışmalar başlatıldı. Bu iş birliği sayesinde toplum sağlığı için çözüm önerisi sunan tüm araştırmacılarımıza teşekkür ederiz.

Çalışmalarımıza ara vermeden hızlı ve kalıcı çözümler üretmeye devam ediyoruz.

 
RÖPORTAJ

KUISCID: Özgün Bir Model Yarattık

Merkez Direktörümüz Prof. Dr. Önder Ergönül Herkese Bilim Teknoloji Dergisinin sorularını yanıtladı. “Enfeksiyon hastalıklarıyla ilgili ileri düzeyde araştırma yapılması, hastalıkların tanı ve tedavileri ile korunma yollarının geliştirilmesinde çözüm önerileri getirilmesi, araştırmacı ve eğitimci insan kaynağının nicelik ve nitelik yönünden zenginleştirilmesi, aşı ve ilaç çalışmalarının yürütülmesi gibi pek çok konuda Türkiye’nin çok ciddi enfeksiyon hastalıkları problemleri var.” 

KUISCID’in özgün modeli bu problemleri çözüme kavuşturmak için üretmeye devam ediyor.

Röportaj için tıklayın.

HABER

Toplum Sağlık Gönüllüleri Hatay’da

KUISCID’in sürekli  iş birliği  içinde çalıştığı  Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim üyelerinden, Prof. Dr. Sibel Sakarya ve Dr. Öğr. Üyesi İlker Kayı, Vehbi Koç Vakfı desteği ile yürütülen “Toplum Sağlık Gönüllüleri Projesi” kapsamında, Hatay Umut Kent’te, 23-26 Ocak 2024’te temel sağlık eğitimi kursu düzenlediler. Eğiticileri arasında KU Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fahriye Oflaz ‘ın da yer aldığı programa, Umut Kent Konteyner kentte yaşayan 14 gönüllü katıldı. 

Katılımcılar, enfeksiyonların önlenmesi, üreme sağlığı, ana ve bebek sağlığı, temel ilk yardım ve iletişim konularında verilen eğitimi başarıyla tamamladılar.

 
HABER

Vektörlerle Mücadele

26 Ocak Cuma günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ev sahipliğinde “Vektörlerle Mücadele Çalıştayı” organize edildi. Merkez direktörümüz Prof. Dr. Önder Ergönül ve merkez viroloji sorumlumuz Doç. Dr. Mert Kuşkucu’nun davetli olduğu çalıştayda; vektörle (enfeksiyon etkenini bir canlıdan diğerine aktaran genellikle eklem bacaklı, omurgalı veya omurgasız taşıyıcı) bulaşan enfeksiyonlara dikkat çekilerek çözüm yöntemleri anlatıldı. Vektörlerle mücadele eylem planı; geçmişten geleceğe çevresel ve iklimsel değişimlerin vektörlere etkisi, mücadelede yenilikçi yaklaşımlar ve etkili mücadelede profesyonel ekiplerin oluşumu gibi konu başlıklarıyla ele alındı.

HABER

Afetler ve Halk Sağlığı: Çok daha iyisini yapabiliriz!

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı öğretim üyesi Prof. Dr. Sibel Sakarya, Bilim Akademisi’nin popüler bilim platformu  ‘Sarkaç.org’ için yayına hazırladığı “Afetler ve Halk Sağlığı” konulu yazısında  06 şubat depremlerinden bir ay sonraki durumu hatırlatarak,  sağlık sistemindeki mevcut planlar ile depremin toplum sağlığı üzerindeki etkilerini yazdı. 

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayın.

İŞ İLANI

KUISCID Ekibine Katılmak İster misin?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında araştırma yapmak isteyen adayların başvurularını bekliyoruz. 

Daha fazla detay ve başvuru yapmak için tıklayın.