KUISCID Ocak E-Bülteni
Eğer bu e-bülteni görüntüleyemiyorsanız lütfen tıklayınız
KOÇ ÜNİVERSİTESİ İŞ BANKASI ENFEKSİYON HASTALIKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
OCAK 2022
KUISCID aylık bülteninde, merkezden araştırma, haber ve duyurulara yer veriyoruz.
HABER

Merkez Yıllık Faaliyet Raporu Yayınlandı

COVID-19 salgını devam ederken 20 Aralık 2020’de kurulan merkezimizin araştırma çıktıları, ulusal ve uluslararası faaliyetlerimize yer verdiğimiz rapor web sitemizde yayında.

Detaylar için Tıklayın.

YAYIN

İnaktif Aşı Sonrası Hatırlatma Dozu Yaptıranlarda Bağışık Yanıt Düzeyleri

COVID-19 aşılama süreci başladığından beri, bilim dünyasındaki en önemli konulardan biri haline gelen aşı sonrası bağışıklık yanıtı, merkezimizde araştırıldı. Yürütülen çalışmanın sonuçları ön baskı olarak yayınlandı. Çalışmamızda, 2 doz SinoVac (inaktif aşı) sonrası 3. doz hatırlatma aşısını BioNTech ya da SinoVac olan bireylerde nötralizan antikor seviyeleri ve hücresel bağışıklık (T Hücre) yanıtını araştırdık. Antikor yanıtı için altın standart olarak bilinen nötralizan antikor testi, merkezimizdeki BSL-3 Laboratuvarında canlı SARS-CoV-2 virüsü üzerinde yapıldı. Ayrıca, periferik kan hücreleri sentetik SARS-CoV-2 yüzey proteini ile uyarılarak T hücre yanıtı belirlendi. Çalışmamız sonucunda 2 (iki) doz SinoVac aşısı ve 3. doz BioNTech ile aşılanan bireylerde 3. dozdan bir ay sonra nötralizan antikor düzeylerinin 3. dozu SinoVac olanlara göre 3.38 kat fazla olduğu tespit edildi. BioNTech ile aşılanan tüm bireylerde antikor düzeyleri koruyucu seviyenin üzerindeyken, SinoVac olanların sadece %40’ında koruyucu düzeyde nötralizan antikor tespit ettik. Ayrıca BioNTech grubunda T Hücre yanıtlarının da SinoVac grubuna göre daha yüksek olduğunu gözlemledik.

Makale için tıklayın.

ARAŞTIRMA

Dirençli Üriner Enfeksiyon Tedavisinde Nano-Antibiyotikler

Çoğu zaman enfeksiyon deyip geçiyoruz; fakat bakteriler aslında antibiyotiklerden korunup, enfeksiyonların tedavisini zorlaştıracak kadar zeki! antibiyotikleri nano ölçekteki moleküllerle birleştirerek, antibiyotiklere dirençli enfeksiyonları daha etkin bir şekilde tedavi etmek günümüzde mümkün. Siprofloksasin, üriner enfeksiyonların tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotiktir. Bakterilerin bu ilaca karşı yüksek oranda direnç kazanma yeteneği tedavinin yetersiz kalmasına ve enfeksiyonların tekrar etmesine neden olmaktadır. Merkezde yürüttüğümüz TÜBİTAK’tan desteklenen araştırma kapsamında (Proje No: 118S547), tasarladığımız demir oksit nanoparçacık yapısında taşıyıcı kargo sistemler ile antibiyotikleri enfeksiyon bölgesine taşıyarak enfeksiyon etkeni bakterileri öldürmeyi başardık. Taşıyıcı sistemlerin yapısındaki mannozid molekülü, bakterilerin yüzeyine doğru yönlenerek antibiyotiği bakteriye daha özgün bir şekilde ulaştırdı ve yüzeyine bağladı.

Bu umut verici sonuçlar özellikle dirençli üriner enfeksiyonların tedavisinde yeni yaklaşımların geliştirilmesine ışık tutacaktır.

HABER

Solunum Yolu Virüsleri: Hava Örnekleme Deneyi

Merkezde araştırmalarına devam eden lisansüstü öğrencilerimizden, Zeynep Ece Kuloğlu, Zeliş Nergiz ve merkezde araştırma çalışmalarına katılan Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencilerinden, Zeynep Bengi Eren ve Bedirhan Haykar, ortak alanlarda hava örnekleri toplayarak SARS-CoV-2 başta olmak üzere; solunum yolu virüslerini araştırıyor.

Video için tıklayın.

 
İŞ İLANI

Bize Katılın!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında Araştırmacılar arıyoruz. İş İlanını incelemek ve başvurmak için Kariyer sayfamızı ziyaret edin.

Sayfa için tıklayınız.