KUISCID Şubat 2024 E-bülten
Eğer bu e-bülteni görüntüleyemiyorsanız lütfen tıklayınız
KOÇ ÜNİVERSİTESİ İŞ BANKASI ENFEKSİYON HASTALIKLARI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
ŞUBAT 2024
KUISCID aylık bülteninde, merkezden araştırma, haber ve duyurulara yer veriyoruz.
HABER

Enfeksiyon Hastalıkları Raporu

Türkiye’nin farklı şehirlerinden araştırmacıları KUISCID’de bir araya getirerek Türkiye’de enfeksiyon hastalıklarının durumunu ortaya koyma hedefinde buluştuk. Bu alanda veri açığı olması sebebiyle, ilgili bilim insanlarıyla ihtiyacımız olan iş birliğini ve sinerjiyi sağlayarak bu sinerjinin yenilikçi  buluşlara ulaşmasını hedefledik.  Bu büyük iş birliği ile “Türkiye’de Enfeksiyon Hastalıkları Raporu”nu yazmaya başladık. Türkiye’nin Enfeksiyon Raporu için takipte kalın.

 
SEMPOZYUM

Uluslararası Sempozyum: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Türkiye’nin 8 ayrı şehrinden 33 uzman araştırmacıyı KUISCID ev sahipliğinde İstanbul’da buluşturduk. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Türkiye Konsorsiyumu, Türkiye’den toplam 14 merkezin katıldığı çalıştay ile ülkemiz için hem beşeri hem de veteriner hekimlik açısından önem taşıyan bu  hastalığa kalıcı çözümler üretmek amacıyla çalışmalarına başladı. Ulusal alanda devam eden araştırmaları, uluslararası boyuta taşıyacak yeni bir iş birliği yaparak UCLA (University of California) Üniversitesi ile ortak çalışma başlatıyoruz.

25 – 26 Mart 2024 tarihlerinde ulusal ve uluslararası ortaklarımızı bir araya getirerek uluslararası sempozyum ile çalışmalarımız hakkında durum değerlendirmesi yapacağız.

YAYIN

Lyme Hastalığına Karşı Etkili bir Meta-Analiz

Lyme hastalığı, genellikle belirsiz, kafa karıştırıcı semptomlarla kendini gösteren ve doğru teşhis koymayı zorlaştıran kene kaynaklı bakteriyel bir hastalıktır. Başka hastalıkları taklit edebildiği için teşhis edilmesi oldukça zordur.  Belirtileri çok sayıda hastalıkla karıştırılmaktadır. Merkez araştırmacılarımız bu hastalık üzerine yaptıkları  “Discrepancy between IDSA and ESGBOR in Lyme disease: Individual participant meta-analysis in Türkiye” başlıklı araştırmalarını “Zoonoses and Public Health” dergisinde yayınladı.  Araştırmacılarımızı tebrik ederiz.

Makale için tıklayın.

 
YAYIN

Dirençli Mantara Karşı Hızlı Çözüm

Candida parapsilosis izolatlarında, flukonazol direncinin en yaygın nedeninin erken tespitine de yarayabilecek hızlı, basit ve ekonomik bir test olan T-ARMS-PCR yöntemi ile antifungal duyarlılık testleri sonuçları beklemeksizin antifungal tedavinin yönlendirilmesine yarayabilecek hayat kurtarıcı bir yaklaşımın önerildiği  “Rapid Tetra-Primer Amplification Refractory Mutation System-Polymerase Chain Reaction Protocol for Detection of Y132F Mutation in Fluconazole Resistant Candida parapsilosis” başlıklı araştırma “Microbial Drug Resistance” dergisinde yayınlandı. Araştırmacılarımızı tebrik ederiz.

Makale için tıklayın.

KONGRE

KUISCID 14 Farklı Proje ile Avrupa Kongresinde

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID)’nin 27-30 Nisan 2024 tarihlerinde Barselona’da düzenleyeceği Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları kongresi (ECCMID)’ne merkez  araştırmacıları 14 ayrı proje sunumu ile katılacak.  Araştırmalarını Barselona’da  sunacak doktora sonrası araştırmacılarımız Nazlı Ataç, Cansel Vatansever sözlü poster, doktora öğrencilerimizden Zeynep Ece Kuloğlu sözlü sunum,  Fatihan Pınarlık ve  Jale Boral da sözlü poster sunacak. Ayrıca merkez direktörümüz Prof. Dr. Önder Ergönül, direktör yardımcımız Prof. Dr. Füsun Can davetli konuşmacı olarak gidecekleri kongrede oturum başkanlığı da yapacaklar. Araştırmacılarımızı tebrik ederiz.

 
HABER

Bilimsel Makale Hakemlik Kursu

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) iş birliği ile 10 Şubat 2024 günü merkezimizde Bilimsel Makale Hakemlik Kursu’nun 2. si düzenlendi. Eğitimde hakemlik değerlendirme süreçlerinin temeli, çalışma dizaynı, en sık yapılan hatalar ve iyi hakemlik uygulamaları üzerine önemli noktalar ele alındı. Uygun olmayan hakemlik uygulamalarına örnekler verilirken pratik uygulamalar ile genç bilim insanlarına bilimsel araştırmanın makaleye dönüş yolculuğu anlatıldı.

KONFERANS

Bilimsel Çalışma Nasıl Yapılır?

Merkez direktörümüz Prof. Dr. Önder Ergönül, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından  hekimler ve Tıp Fakültesi öğrencileri için düzenlenen sempozyuma davetli konuşmacı olarak katıldı.  “İstatistik – çalışma tasarımı ve güç analizi”  başlıklı sunumunun ardından genç hekimlerden gelen  “Bilimsel gelişmeler nasıl izlenir?”, “Nasıl yazılır ve sunulur?” sorularını yanıtladı.